• Alphense Boys JO13-2 wint met vlag en wimpel laatste competitiewedstrijd

Gisteren, zaterdag 6 mei was de laatste competitiewedstrijd van JO13-2. Bij een overwinning tegen Sportlust JO13-1 kan nog een 3e plek behaald worden; iets wat aan het begin van de competitie nog ondenkbaar was. Sportlust hadden we ook nog een appeltje mee te schillen, want de uitwedstrijd werd op lullige wijze met 3-2 verloren. Dus sowieso moesten de boys revanche nemen. Dat werd in de aanloop naar de wedstrijd toe ook wel duidelijk gemaakt door de trainers Robin Stolwijk en Roel van Holstein. De laatste donderdagtraining vlogen de vonken er vanaf. Prachtig om te zien hoe de mannen zich hebben ontwikkeld en hoe ze de bal het werk laten doen, maar ook hoe ze zich aanbieden of de vrije ruimtes zoeken.
    Van elke selectiewedstrijd verschijnt ’s-avonds altijd een ‘selectieverslag’ en als ik dat gelezen heb, dan is het moeilijker om mijn eigen verslag te schrijven. Mijn doelstelling is dus om voor het selectieverslag mijn amateurverslag te schrijven (hetgeen deels lukte..). Wel heb ik na de wedstrijd nog een ‘nababbel’ met de trainer en die vertelt mij dat hij vond dat de boys in de 2e helft vaak met teveel voorin stonden. Dat zag ik niet gezien; ik dacht meer aan de mogelijkheden om te scoren… Het is dus maar goed dat ik slechts verslagjes maak. De laatste voor de d2 van dit seizoen dus. Een seizoen met uitschieters en uitglijders en een fantastisch internationaal toernooi in Spanje. Halverwege het seizoen stonden de boys zelfs nog op de 2e plek, maar een wisselvallige 2e seizoenshelft zorgde er toch voor dat in ieder geval Forum Sport nog 2e kon worden. Er werd in het begin van het seizoen kansloos met 0-8 verloren van UVS, de latere kampioen. Later speelden we in Leiden na een 3-0 achterstand alsnog knap 3-3 gelijk, maar ons spel was beter. Tegen Forum Sport wonnen de boys eerder dit seizoen maar liefst 2-5 en een paar weken geleden werd het zelfs 8-0 (0-0 bij rust). In Spanje speelden ze een goed toernooi met de winst in de poule na een heroïsche strijd tegen een Italiaans team (van 0-1 naar 2-1 winst) en werden we, ondanks het betere van het spel in de kwartfinale door Lille uitgeschakeld door strafschoppen.
    Sportlust is op tijd op het complex, maar de scheidsrechter ontbreekt nog. Uiteindelijk is Ferry bereidt om te fluiten en hij bereidt zich net als altijd goed voor in de tijd die nog resteert.
    Vandaag starten van links naar rechts: achterin Larrick, Joep, Tycho en Noë; op het middenveld: Aldo, Evan en Jarno; voorin Tommie, Chase en Adil. De wedstrijd brandt los en binnen no time schiet weg te tikken. Er wordt wat tam geopend door de mannen. Toch nemen ze langzaam het initiatief over. Adil op rechts en Tommie op links houden de bal goed bij zich en zorgen steeds meer voor diepte in het spel. De beloning volgt en in de 14e minuut is onze eerste kans gelijk raak. Aldo wurmt zich links van het strafschopgebied langs 2 spelers en haalt zonder lang na te denken hard uit. De bal verdwijnt over de keeper heen in de verre hoek, 1-0. Deze prachtige treffer zorgt er voor dat we daarna echt gaan voetballen zoals het hoort. Na het doelpunt komt een mooi ingedraaide en moeizaam afgeslagen vrije trap van Jarno, via Joep bij Larrick die vanaf afstand op doel schiet, maar de bal gaat net naast.
    De frustratie bij Sportlust neemt toe, want ze komen er niet meer aan. Via een gemene actie op Tycho proberen ze ons spel te ontregelen, maar ons laatste linie geeft geen krimp meer. De scheidsrechter, die geen kaarten op zak heeft, geeft een 5 minuten straf, maar dat kan blijkbaar niet. De wedstrijd is overigens verder sportief en de boys uit Woerden worden luidkeels aangemoedigd door hun supporters. Bij elke goede pass en onderschepping juichen zij hun spelertjes toe. Onze boys laten zich niet afleiden en voetballen goed verder. De keeper van Sportlust komt zijn doel uit, maar krijgt de bal niet weg en na afklemmen zelfs een overtreding tegen. De vrije trap van Evan gaat net over. In de aanvallen daarna stuurt hij wel eerst Larrick diep en Jarno vrij voor de keeper. Jarno schiet tegen de keeper op. Weer een paar minuten later krijgen we weer een vrije trap als de ongrijpbare Aldo maar weer eens wordt aangetikt en nu schiet onze rechtsback Noë, de meest stabiele speler van het seizoen, op doel, maar ook zijn bal gaat helaas net over.. De laatste doelkans van de eerste helft is voor Evan als hij na een goede aanval hard naast schiet.
    De tweede helft komen Mo, Wessel en Jordie voor Larrick, Joep en Jarno. Chase gaat linksvoor spelen en Mo in de spits. Wessel neemt de plaats van Joep in en Jordie op de plaats van Jarno. Tommie gaat van linksvoor naar linksachter.
    De dominantie van de boys neemt nog meer toe. Mo, onze veel scorende spits die Alphense Boys na 1 jaar helaas alweer gaat verlaten en zijn geluk gaat beproeven bij AFC, krijgt gelijk een goede kans maar de hoek is te klein als hij schiet en de keeper van Sportlust redt vrij. Uit de corner of 1 van de corners tikt Jordie de bal net naast de goal. Sportlust probeert het wel, maar achterin geven de boys niks weg en elke bal onderschept wordt door Wessel of Tycho. Ook keeper Mike blijft alert en voetbalt goed mee. We zien veelal goede opbouw, maar in ieder geval met een idee; dus niet zo maar de lange bal. Geen tikkie/takka Barcelona, maar TIkki/Takké AB JO13-2…
    Adil en Chase houden de ballen op de vleugels goed bij zich. In de 35e minuut kan de keeper een voorzet van Chase maar net wegtikken. Maar zoals uit dit verslag blijkt moet de 2-0 wel vallen en dat gebeurt dan ook. Het doelpunt begint achterin als Wessel zich knap uit de problemen draait en de bal naar rechts meegeeft aan Noë. die op zijn beurt stuurt Adil de diepte in. Hij kapt netjes zijn de verdediger uit en geeft de bal breed naar Mo, die op de 16 positie gekozen heeft. Mo passeert op zijn karakteristieke wijze twee verdedigers uit en haalt de trekker over. De keeper lijkt de bal te stoppen, maar deze is hard genoeg om toch in het net te vallen, de bevrijdende 2-0 is een feit. Nog geen minuut later kan Evan de wedstrijd beslissen als Wessel met een splijtende dieptepass zijn goede loopactie op waarde inschat, maar 1 op 1 voor de keeper wacht hij te lang en kan de keeper ten koste van een corner alweer reddend optreden. De Boys blijven komen en Sportlust dat echt probeert te blijven voetballen, maar de bal niet meer lang in de ploeg kan houden, staat onder grote druk bij corners. Ik noteer in de 43e minuut “Sportlust wordt zoek gespeeld”. In diezelfde minuut schiet Adil en redt de keeper van Sportlust alweer.
    Jarno komt in de 47e minuut weer terug en Aldo mag gaan rusten.
    In de 51e minuut geeft Tommie een prachtige pass op Jordie, maar ook hij kan alleen voor de keeper niet scoren en een corner is het maximale. Die corner komt bij Jarno, maar hij schiet naast.
    Dan komt het moment in de 53e minuut. Een doelpunt die bijna geheel op de conto komt van de spelers die op oranje staan (nog onzeker over zij volgend seizoen in de nieuwe D1 kunnen gaan spelen) en dus een oranje getint doelpunt. De opa van Chase zegt: “oranje met vlag en wimpel”. Vanaf het middenveld wordt de bal diep op links ingespeeld waar Tommie op snelheid mee naar voren is gegaan. Zijn voorzet bereikt Adil, die het overzicht bewaart en de bal voorgeeft op Chase, die van dichtbij de 3-0 binnentikt. Fraai doelpunt van de mannen en ik schrijf “oranje met een groen tintje…”.
    Niet lang daarna al weer een prachtige aanval opgezet door Tycho van achteruit. Hij bereikt Mo, die Chase inspeelt. Zijn voorzet wordt door Jordie ingetikt, maar helaas net naast.
    De laatste 2 kansen die ik noteer zijn geen kleintjes. Eerst wordt Mo gehaakt in het strafschopgebied en mag Noë vanaf de strafschopstip zijn eerste competitiedoelpunt maken. Zijn bal gaat wel naar de hoek, maar de keeper van Sportlust ook en hij stopt de penalty fraai. Uit de corner die volgt komt de laatste kans voor Tommie, maar zijn inzet wordt van de lijn gehaald.
    Hierna is afgelopen en eindigen de boys, door de 1-2 van RKAVV bij Noordwijk, de competitie op een 4e plaats. Iets waar je vooraf geen rekening mee zou houden, maar na de 2e plaats halverwege het seizoen is het toch jammer dat ze deze plek niet vast konden houden. Qua voetbal zien we echter zeer goede ontwikkelingen bij alle spelers en keepers; dat is mede ook het resultaat van 2 jaar met veel plezier en inzet trainen onder leiding van de vakkundige coaches/trainers Robin en Roel. Zij gaan nu verder met een nieuw team, de nieuwe D2. Onze spelers gaan naar de nieuwe D1 of hopen dit op korte termijn alsnog te horen.

Tegen Sportlust was het in ieder geval positief slot. De Boys winnen met vlag en een oranje getinte wimpel deze wedstrijd.