• VELO vloert Boys 1

    Alphense Boys wist dat het een lastige middag zou worden bij VELO, maar hoefde in Wateringen niet te verliezen. Het gebeurde toch; zo’n vijf minuten voor het einde viel de winnende 1-0 na een corner en een rake kopbal. Zo werd het enige moment van verdedigende onachtzaamheid de roodwitten fataal en lijkt het er zowaar op, dat de Boys echt een koploperscomplex hebben.

    Trainer Aad van den Berg maakte het voor de derde keer in zijn tijd bij Alphense Boys mee: de ene week op kop komen in het klassement om prompt de volgende wedstrijd te verliezen. Twee weken geleden kroop de Boys langszij bij titelkandidaat Leonidas en deze zondag moest die gedeelde koppositie meteen weer worden afgestaan. Met nog tien wedstrijden te gaan, blijft Boys 1 wel de enige ploeg die de Rotterdammers nog kan bedreigen. "We gaan opnieuw in de achtervolging", zeiden de oefenmeester en aanvoerder Thom Nouwens in hun nababbel eensgezind.

    VELO ?? Alphense Boys was een wedstrijd zonder grote kansen, waar een 0-0 eindstand goed zou hebben gepast. Op het ‘zware’ grasveld werd allengs duidelijker, dat de ploeg die een goal wist te maken zo goed als zeker ook zou winnen. De Boys maakte daar aanspraak op, maar moest ook voortdurend op zijn hoede blijven voor de tegenstander. Die wist eigenlijk alleen gevaar voor het doel te stichten bij corners en vrije trappen, waarvan de thuisclub er nogal veel kreeg. Hoewel, gevaar? De Alphense verdediging kwam niet of nauwelijks in problemen. Keeper Menno de Jong hoefde in de hele wedstrijd maar anderhalve keer echt zijn vuisten te gebruiken.

    Het was vooral een fysiek potje voetbal, verder. Wel sportief, want scheidsrechter El-Hajouti was niet kinderachtig en hoefde voor beide ploegen uiteindelijk maar één keer een gele kaart te trekken. Door ‘hoog te verdedigen’ en de Boys-spelers voortdurend kort op hun huid te zitten, zorgde VELO ervoor dat de Boys niet aan verzorgd aanvallend voetbal toekwam en dus ook niet aan grote kansen. In de tweede helft had de leidsman naar de mening van de Boys een penalty moeten geven, toen Maurice Kerkhof (foto) in het strafschopgebied ondersteboven werd gekieperd. De rechteraanvaller was vóór rust de enige speler die tweemaal in de buurt van een doelpunt kwam. De eerste keer ging zijn kopbal via het lichaam van een VELO-verdediger net naast, de tweede keer kreeg hij de bal net niet goed mee toen hij door de laatste linie van de thuisploeg brak.

    Nadat Alphense Boys in de 55-ste minuut nog goed weg was gekomen, toen de bal bij een klutssituatie bijna in het doel belandde, brak een fase aan waarin de Boys VELO leek te kraken. Kevin Cameron zag een goede inzet door de keeper gekeerd, Patrick Krop kwam twee decimeter te kort om een voorzet tot goal te promoveren. Thomas Mulder leverde een verraderlijke dwarrelvoorzet af, die keeper Mark Jacobs nog net onder zijn lat vandaan wist te tikken. En Arjan Ouwendijk vond eveneens de goal op zijn weg, toen hij uit de draai de bal gevaarlijk op doel schoot. Daar stond één schot van Reinier Maartense tegenover, dat door Menno de Jong werd tegengehouden.

    Bij de laatste corner voor VELO ging het mis in de defensie van de Boys, waardoor Pascal Kouwenhoven van dichtbij raak kon koppen. Een kort alles-of-niets offensief leverde voor de Boys niks op. "Hard werken, nul punten", zo luidde de samenvatting van Studio Alphen-commentator Erik Joustra. Korter of krachtiger kon het niet worden gezegd.

    "Wij hebben na de winsterstop Poortugaal uit, Leonidas en VELO gehad. Als we 7 punten hadden gehaald, zou dat zonder meer goed zijn geweest. Het zijn er zes geworden en ook dat is niet verkeerd", sprak Aad van den Berg, toch wel wat teleurgesteld. "Als je niet kunt winnen, moet je eigenlijk zorgen dat je niet verliest en dat laten we toch gebeuren. Da’s jammer, maar het kan straks allemaal weer anders zijn als we twee thuiswedstrijden tegen VOC en Laakkwartier hebben gehad (5 en 12 maart, GH). We zullen er alles aan doen om de druk erop te houden bij Leonidas."

    Abusievelijk werd na afloop op het scoreformulier een 1-0 overwinning voor Alphense Boys doorgegeven, waardoor de stand op Voetbal.nl niet klopt. In werkelijkheid is het zo dat VELO zich steviger op de derde plek nestelde én in de strijd om de tweede periode op gelijke hoogte kwam met Alphense Boys. Die wordt op 5 maart beslist. Ook Olympia maakt daarin nog kans.

    Uitslagen 1B

    VELO-Alphense Boys 1-0, VOC-TAC’90 4-1, Nieuwerkerk-OVV 1-2, Laakkwartier-Leonidas 2-3, DRL-Poortugaal 2-2, SC Woerden-CVV Zwervers 5-1, FC Boshuizen-Olympia 0-1.

    Stand 1B

    1. Leonidas 16-40 (47-22)
    2. Alphense Boys 16-37 (36-21)
    3. VELO 16-29 (37-27)
    4. FC Boshuizen 15-24 (31-21)
    5. Olympia 15-21 (20-22)
    6. SC Woerden 15-21 (29-32)
    7. Nieuwerkerk 15-20 (20-17)
    8. OVV 16-19 (29-32)
    9. PSV Poortugaal 16-19 (32-36)
    10. VOC 15-17 (23-28)
    11. DRL 15-17 (29-39)
    12. Laakkwartier 15-12 (27-43)
    13. CVV Zwervers 16-11 (22-36)
    14. TAC’90 15-10* (26-32)

    * punten in mindering

    Topscorers Alphense Boys

    Patrick Krop 8x, Arjan Ouwendijk 6x, Thom Nouwens 6x, Maurice Kerkhof 4x, Stanley Mailoa 3x, Bas van Zoest 3x, Saad el Boutaybi 2x, Raychelo Fecunda 1x, Djazz Manusama 1x, Kevin Cameron 1x, Evert Bauman 1x.

    Stand aan kop tweede periode:

    1. Alphense Boys 8-18 (20-11)
    2. VELO 8-18 (21-14)
    3. Leonidas 8-16 (18-12)
    4. Olympia 7-14 (12-10)