• Woensdagavond is nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de kwestie over rubbergranulaat en de gezondheidsrisico’s voor gebruikers van kunstgrasvelden. De nieuwsrubriek Zembla kwam met een vervolg op de uitzending van begin oktober 2016. Eerder op de dag werd hierover al bericht op tv en in verschillende andere media. Het bestuur van Alphense Boys heeft kennis genomen van de inhoud van het programma en de reacties en onderschrijft nog altijd de conclusies van het RIVM-onderzoek uit december 2016, dat sporten op kunstgras veilig is. Het RIVM herhaalde woensdag ook dat standpunt.

    Naar aanleiding van de berichtgeving in oktober 2016, voerde het RIVM onderzoek uit. Op 20 december 2016 concludeerde het RIVM dat de resultaten van het onderzoek geen aanleiding gaven om gezondheidsschade te verwachten. Met andere woorden: sporten op kunstgras met rubbergranulaat is veilig. Het sein staat op groen.  "Desondanks zijn de zorgen niet bij iedereen weggenomen", schrijft Zembla in een aankondiging over de uitzending. "Want als het veilig is, waarom wil het RIMV dan een strengere norm voor de stoffen in de rubberkorrels om te voorkomen dat die stoffen gevaarlijke waarden bereiken? En ook de kritiek uit wetenschappelijke hoek op het onderzoek is niet geruststellend."

    Zembla betoogt dat het RIVM-onderzoek te veel vragen onbeantwoord laat en heeft zelf vervolgonderzoek laten uitvoeren door de Vrije Universiteit Amsterdam. Conclusie: de stoffen in de rubberkorrels hebben mogelijk toch gezondheidseffecten. Er is nog geen afgeronde publicatie of rapportage van dit onderzoek. Het RIVM heeft hier inmiddels op gereageerd en stelt het volgende:

    Een team onder leiding van Prof. Jacob de Boer heeft onderzoek gedaan naar de effecten van stoffen die uitlogen uit rubbergranulaat. De VU maakt hierbij gebruik van zebravissen-embryo’s. Het RIVM heeft contact gezocht met het onderzoeksteam van de VU en gevraagd om een toelichting op het onderzoek. De resultaten komen overeen met resultaten uit het onderzoek van het RIVM.

    Het RIVM neemt het VU onderzoek serieus. Het onderzoek geeft nieuw inzicht, maar het inzicht is onduidelijk omdat we niet weten om welke stoffen het gaat en in hoeverre de situatie in de proef relevant is voor de blootstelling voor de mens. Dergelijk onderzoek kan resultaten geven over de schadelijkheid van de stoffen die uitlogen uit rubbergranulaat voor het milieu. Het VU zebravis-onderzoek kan ook relevante informatie geven over schadelijke effecten op de mens, maar dit kan pas beoordeeld worden als meer en kwantitatieve informatie voorhanden is. Bijvoorbeeld informatie over hoeveelheden, concentraties van stoffen en effecten van stoffen op de zebravisjes.

    Het RIVM heeft onderzocht in welke mate stoffen uit het rubbergranulaat vrijkomen en hoe sporters met die stoffen in contact komen. Daarbij zijn de meest informatieve kwantitatieve zoogdier-studies gebruikt om de vertaling te kunnen maken naar effecten voor de mens. In vergelijking met die kwantitatieve zoogdierstudies geeft het huidige onderzoek van de VU geen aanvullende inzichten voor wat betreft de risicoschatting voor de mens.

    De Vereniging Band & Milieu stuurde afgelopen week al een uitgebreide brief naar sportverenigingen met achtergronden en duiding bij de informatie die Zembla zal brengen. "Wij vinden het van belang dat maatschappelijke onrust zoveel mogelijk wordt voorkomen, zeker als deze ongegrond blijkt te zijn, zoals bij de vorige uitzending het geval was", aldus Band & Milieu.

    Zoals gesteld in de inleiding, handhaaft het bestuur van Alphense Boys de conclusies van het RIVM (overgenomen door de gemeente, de Vereniging Sport en Gemeenten, de KNVB en GGD) dat sporten op kunstgras veilig is. Voor komende week hebben de betreffende verenigingen uit de gemeente Alphen aan den Rijn een uitnodiging ontvangen van sportwethouder Michel du Chatinier om de stand van zaken met elkaar te bespreken.

    • Klik hier voor de aankondiging van Zembla, Gevaarlijk spel - Het vervolg.
    • Klik hier voor de reactie van het RIVM (15 februari 2017)
    • Klik hier voor de meest gestelde vragen
    • Klik hier voor de brief van Band en Milieu (9 februari 2017)
    • Klik hier voor de nieuwsbrief van Band & Milieu (januari 2017).

    U kunt deze documenten ook lezen bij Alphense Boys. In de commissiekamer ligt een map met alle documenten.

     

     

    hier