• De kraker: Alphense Boys - Leonidas

    Het is iets waar iedere rechtgeaarde voetballiefhebber zich altijd op verheugt: een regelrechte topper, zoals zondagmiddag de wedstrijd tussen Boys 1 en Leonidas. Het zijn de twee ploegen die de dienst uitmaken in de Eerste Klasse B. Met Leonidas (37 punten) vanaf de eerste ronde ‘stijf’ bovenaan en de absolute favoriet voor het kampioenschap. Maar met Alphense Boys (34 punten) daar ‘strak’ achter, nog als enige uitdager. Zondagmiddag 14.00 uur, thuis op De Bijlen, staan ze tegenover elkaar.

    "Voor iedereen, maar zeker ook voor spelers en trainers, is dit een heerlijke wedstrijd om naar uit te kijken en naartoe te werken", zegt Boys-trainer Aad van den Berg in zijn vooruitblik op deze grote wedstrijd. "Ik denk niet dat die beslissend zal zijn voor de titel. Bij winst komen we gelijk en ligt echt alles open. Ook verlies hoeft nog niet beslissend te zijn, al is zes punten achterstand op een ploeg als Leonidas véél."

    "Als blijkt dat winst er niet in zit, mogen we met een gelijkspel ook tevreden zijn", zegt de trainer nu nog. "We willen het Leonidas zo moeilijk mogelijk maken en het gat proberen te dichten. Maar ook dan geldt, dat er na zondagmiddag nog altijd elf wedstrijden zijn te gaan. Ons credo blijft dat we van week tot week leven. Maar ik weet zeker, dat als we ons eigen ding blijven doen, wij nog heel veel punten gaan pakken. En dan zien we wel of dat uiteindelijk in de eerste, tweede of derde plek resulteert."

    En wat is dat eigen ding? Van den Berg: "Bijvoorbeeld wat we afgelopen zondag lieten zien tegen Poortugaal. Een geweldige drive, dominantie aan de bal en volwassenheid tonen, ondanks dat we per ongeluk 1-0 achter stonden in de rust. Vooral na rust was het genieten van de ploeg, zoveel beweging en dynamiek. Daar hameren we op. De tegenstander kan dan alleen maar achter je aan blijven lopen." Het leverde een klinkende overwinning op (4-2) en een boost van vertrouwen. "Zo vlak voor de wedstrijd tegen Leonidas kunnen we dat uiteraard goed gebruiken. Overigens hebben we in de uitwedstrijd óók laten zien dat we in verschillende fasen van de wedstrijd ten minste gelijkwaardig waren aan Leonidas."

    De 5-2 nederlaag op 11 september jl. was geflatteerd. Uit het verslag van die wedstrijd: Tot vijf minuten voor het einde was het bij een 3-2 stand de vraag of de Boys een puntje uit Rotterdam weg konden slepen. Het lukte de roodwitten echter niet voor de derde keer om op gelijke hoogte te komen. In de 87-ste minuut viel de 4-2. Toen was het beslist. De 5-2 in de slotseconde deed er daarna niet veel meer toe. "We hebben een hele goede wedstrijd gespeeld tegen een hele goede ploeg", stelde Boys-trainer Aad van den Berg na afloop monter vast.

    Dat verlies was overigens het enige verlies in een uitwedstrijd dit seizoen. De andere zeven werden gewonnen. Thuis was er één nederlaag en één gelijkspel. Leonidas speelde thuis één keer gelijk en leed zijn enige nederlaag uit bij SC Woerden, waarvan trouwens onlangs bekend werd dat de club na dit seizoen naar het zaterdagvoetbal overstapt.

    Dankzij de overwinning van afgelopen zondag én dankzij het verlies op die dag van VELO (bij Leonidas) kroop Alphense Boys naar de eerste plaats in de tweede periode. Veel belang hoeft daar echter niet aan gehecht te worden. Met de huidige verschillen aan kop van het klassement van 1B, lijkt deelname aan de nacompetitie Alphense Boys sowieso niet meer te kunnen ontgaan.

    Komende zondag zal bij Alphense Boys keeper Menno de Jong terugkeren in de basis. Afgelopen weken was Mats van Essen zijn vervanger, toen De Jong nog met vakantie was. Ook de ervaren centrale verdediger Evert Baumann keerde afgelopen week terug van vakantie en is weer inzetbaar. Het centrale duo zal volgens berichten in de media worden gevormd door Bas van Zoest en Thomas Mulder, die tijdens de winterstop aan de selectie kon worden toegevoegd, na een driejarig verblijf in Australië en Cambodja. Van Zoest was overigens afgelopen week de eerste speler die officieel heeft laten weten Alphense Boys volgend seizoen trouw te blijven.

    Alphense Boys-Leonidas, zondag 5 februari 2017, 14.00 uur. Scheidsrechter: A. Westenbroek. Assistent-scheidsrechters: E. Dietz en Y. van der Velde. Sportpark De Bijlen, Sportlaan 2, Alphen aan den Rijn. Studio Alphen doet verslag van de wedstrijd. Ook worden de hoogtepunten getwitterd. Volg ons @AlphBoys #alphenseboys #alpleo.

    De wedstrijdbal is geschonken door Db-m (Dutch build-management, Houten, www.db-m.nl).   

    Alphense Boys JO11-3 en Alphense Boys JO13-6 spelen om 12.00 uur een voorwedstrijd. De pupillen van de week zijn Mees de Feijter en Mik van Harten uit de JO11-5. Tijdens de rust van de wedstrijd Alphense Boys - Leonidas worden de beste lotenverkopers van de Grote Clubactie bij Alphense Boys in het zonnetje gezet.

    Programma 1B

    Alphense Boys-Leonidas, VELO-SC Woerden, VOC-DRL, TAC’90-Olympia, Nieuwerkerk-CVV Zwervers, OVV-Poortugaal, Laakkwartier-FC Boshuizen.

    Stand 1B

    1. Leonidas 14-37 (43-17)
    2. Alphense Boys 14-34 (33-19)
    3. VELO 14-26 (34-24)
    4. FC Boshuizen 13-23 (30-19)
    5. Nieuwerkerk 13-19 (19-15)
    6. Olympia 13-17 (17-20)
    7. PSV Poortugaal 14-17 (28-32)
    8. SC Woerden 13-15 (21-29)
    9. OVV 14-15 (25-29)
    10. VOC 13-14 (18-25)
    11. DRL 13-13 (25-36)
    12. Laakkwartier 13-11 (24-39)
    13. CVV Zwervers 14-10 (21-31)
    14. TAC’90 13-9* (23-26)

    * punten in mindering

     

    Topscorers Alphense Boys

    Patrick Krop 8x, Arjan Ouwendijk 6x, Thom Nouwens 4x, Maurice Kerkhof 4x, Stanley Mailoa 3x, Bas van Zoest 3x, Saad el Boutaybi 2x, Raychelo Fecunda 1x, Djazz Manusama 1x, Kevin Cameron 1x.