• Actueel: dossier kunstgras 29 november 2016

    Alphense Boys volgt de berichtgeving over de kunstgrasvelden op de voet. Op basis van de berichten die de afgelopen dagen in de media zijn verschenen, alsmede op basis van de extra informatie die bij ons binnen komt, handhaaft het bestuur het standpunt dat al sinds het begin van deze problematiek wordt ingenomen. Wij scharen ons vooralsnog achter het standpunt van de officiële instanties, zoals de gemeente/Vereniging Sport en Gemeenten, de KNVB en de overheid (het ministerie van VWS, RIVM).

    De Vereniging Sport en Gemeenten geeft de volgende reactie:

    Zondagavond is in de uitzending van het NOS-journaal (20.00 uur) een item behandeld over de mogelijke gezondheidsrisico’s van SBR-rubbergranulaat op de kunstgras-voetbalvelden in Nederland. In het item zijn enkele resultaten uit het onderzoek van de bandenbranche gepresenteerd en becommentarieerd door een toxicoloog.  De uitzending zorgde opnieuw voor veel onrust bij verenigingen. 

    De indruk wordt gewekt dat er nieuwe feiten zijn, maar deze zijn er niet. De uitkomsten van het onderzoek worden vergeleken met de consumentennorm voor chemische stoffen. Hierdoor wordt de norm voor chemische stoffen vaak overschreden. Voor rubbergranulaat geldt echter een andere norm.

    Binnen zogenaamde REACH-verordeningen worden stoffen op basis van gebruik geclassificeerd. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen een voorwerp en een mengsel. Rubbergranulaat valt onder de categorie mengsels. Hiervoor geldt dus ook een andere norm. Klik hier voor meer informatie over REACH.

    De Vereniging Sport en Gemeenten heeft maandag uitvoerig contact gehad met het RIVM. Het RIVM heeft geen aanleiding om haar advies te wijzigen. Namelijk dat er gewoon gesport kan worden op kunstgrasvelden met SBR-rubbergranulaat. Vereniging Sport en Gemeenten volgt het standpunt van het RIVM.

    Medio december worden de uitkomsten van het RIVM-onderzoek verwacht. Wij adviseren gemeenten om dit officiële onderzoek af te wachten.  Afgelopen vrijdag heeft Vereniging Sport en Gemeenten een vragenlijst naar gemeenten gestuurd om specifiek zicht te krijgen op problemen en vraagstukken als gevolg van de discussie over SBR-rubbergranulaat. Zodra de resultaten bekend zijn en aanleiding geven u hierover te informeren, zult u nadere berichtgeving van ons ontvangen.

    Tot zo ver de reactie van de VSG. Binnenlands Bestuur schreef hierover ook een artikel. U kunt dit hier lezen.

    Alphense Boys wacht de rapportage van het RIVM af. We hebben begrip voor de zorgen over dit onderwerp bij leden en ouders en sluiten ons aan bij het advies om na afloop van trainingen en wedstrijden te douchen en eventuele wondjes aan de huid goed te verzorgen. Voor alle zekerheid kan en mag er bv. in trainingsbroeken worden gespeeld.

    Via onder meer de NOS en de Volkskrant (www.volkskrant.nl) kunt u kennis nemen van de berichten over de kunstgrasproblematiek. Inmiddels heeft ook de VACO (de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche in Nederland) een persbericht gepubliceerd. Zie http://www.vaco.nl/nieuws/nieuwsberichten/nieuwsbericht?newsitemid=451837952

    Belangstellenden kunnen de documenten die over dit onderwerp verschijnen (zoals diverse perspublicaties, persberichten en mailwisselingen) bij Alphense Boys inzien. In de commissiekamer ligt een map met deze artikelen.