• Geflatteerde nederlaag Boys 1

Op de 5-2 nederlaag van Alphense Boys bij Leonidas was slechts één kwalificatie van toepassing: geflatteerd. Tot vijf minuten voor het einde was het bij een 3-2 stand de vraag of de Boys een puntje uit Rotterdam weg konden slepen. Het lukte de roodwitten echter niet voor de derde keer om op gelijke hoogte te komen. In de 87-ste minuut viel de 4-2. Toen was het beslist. De 5-2 in de slotseconde deed er daarna niet veel meer toe.

"We hebben een hele goede wedstrijd gespeeld tegen een hele goede ploeg", stelde Boys-trainer Aad van den Berg kort daarna monter vast. "Natuurlijk zijn de spelers nu teleurgesteld over de uitslag, maar ik kijk daar dwars doorheen. Als we blijven spelen zoals vandaag én vorige week, komt het goed." Van den Berg was terecht lovend over het spel en de onverzettelijkheid van zijn jonge formatie. Op bezoek bij ‘de titelkandidaat nummer 1’ liet de Boys zich niet makkelijk opzij zetten, door de thuisploeg die - eenmaal aan de bal - voortdurend gevaar wist te stichten. Stuk voor stuk zijn de Leonidas-middenvelders en aanvallers technisch begaafd en individueel sterk. Bij elkaar opgeteld zo’n dertig jaar ouder en dus meer ervaren. Ze durven met risico te voetballen.

Toch werd die ploeg aan het wankelen gebracht. Leonidas dacht de rust te halen met een 1-0 voorsprong (22. Issam el Hank, wiens ‘hands’ niet door de scheidsrechter werd opgemerkt), maar vlak voor het rustsignaal prikte invaller Raychelo Fecunda de 1-1 behendig binnen. Fecunda (foto boven) was in het veld gekomen na een blessure van Milan Stiphout. Voordat de goals vielen, mochten beide teams overigens een keer alleen op de keeper af. Menno de Jong pareerde de inzet van de al genoemde aanvoerder El Hank; even later schoot Arjan Ouwendijk op de voeten van José Fortes Almeida dos Reis. De rebound was voor Kevin Cameron, maar via een voet van een tegenstander hield hij daar slechts een corner aan over.

Na rust bleef het zoals daarvoor: een immer dreigend Leonidas en Alphense Boys dat zijn kansen afwachtte. Zakaria Amrani schoot op de bovenkant van de lat en legde de bal even later klaar voor Peter Gommeren, die van buiten de zestien de bal buiten bereid van De Jong hoog in het doel schoot: 2-1. Alphense Boys raakte er niet door van slag en wachtte geduldig op de kansen die zouden komen. Trainer Van den Berg versterkte de aanval met het inbrengen van Maurice Kerkhof en Patrick Krop.

Stanley Mailoa kreeg zo’n kans en schoot recht op de keeper af. Toen in de 70-ste minuut de bal voor de voeten van Boys-captain Thom Nouwens stuiterde, mikte hij vanuit de hoek van de zestien meter de bal ‘bekeken’ in de verre hoek: 2-2. Zijn derde competitiedoelpunt. Dit sterkte de Boys in de overtuiging dat er wat te halen was aan het Erasmuspad. Daarvoor heb je een beetje geluk nodig en dat had de ploeg een paar minuten later. Maar ook domme pech... Terwijl de bal uit een schot van Jeremy van Uunen op weg ging naar de kruising, floot scheidsrechter Wagner af voor een overtreding. Dat was in het nadeel van de thuisploeg, die net buiten het strafschopgebied een vrije trap moest nemen. Daaruit werd de bal op de hand van een verdediger in de Boys-muur geschoten. De compensatie-penalty werd door Amrani benut.

Ook na de 3-2 gaf Alphense Boys zich nog niet gewonnen. Maurice Kerkhof  kopte net over na een fraaie voorbereidende actie van Donovan Oliviera. In plaats van 3-3 werd het in de 87-ste minuut 4-2. Met een fraaie individuele actie gooide Van Uunen de wedstrijd in het slot. De 5-2 in de laatste seconde van Ibrahim el Morabit was louter van statistische waarde.

Volgende week speelt Alphense Boys opnieuw in Rotterdam, dan tegen VOC.

Voor aanvang van de wedstrijd Leonidas - Alphense Boys werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan Ruud Keijzer, een trouwe bezoeker van de wedstrijden van het eerste elftal die afgelopen week overleed (foto onder).

Uitslagen 1B

Leonidas-Alphense Boys 5-2, SC Woerden-VELO 3-2, DRL- VOC 1-1, Olympia- TAC’90 1-2, CVV Zwervers-Nieuwerkerk 2-2, Poortugaal-OVV 4-1, FC Boshuizen-Laakkwartier 2-1.