• Aftrap Frans Bahlmann Toernooi 2016

    Deze week wordt bij Alphense Boys de tweede editie van het Frans Bahlmann Toernooi gespeeld. Dinsdagavond staan de volgende wedstrijden op het programma: om 19.00 uur de wedstrijd Alphense Boys - Sportlust '46 en om 21.00 uur ARC - De Jodan Boys.  Komende zaterdag is de finaledag op ons sportpark. De verliezers van de dinsdagavondwedstrijden spelen om 14.30 uur om de derde plaats, om 16.30 uur gevolgd door de finale tussen de winnaars van dinsdagavond. Sportlust '46 won het toernooi vorig jaar door Alphense Boys in de finale met 1-0 te verslaan. De prijsuitreiking  wordt zaterdag 13 augustus om 18.30 uur verzorgd door de Alphense wethouder Michel du Chatinier van sportzaken (foto onder). De toegang bij het toernooi is gratis.

    Hieronder volgt het voorwoord uit het programmaboekje van Frans Bahlmann (foto boven), eigenaar van hoofdsponsor Bahlmann Sport. Dinsdagavond ondertekent hij samen met voorzitter Bob Valkenburg een contract waarmee Bahlmann Sport zich ook de komende drie jaar als hoofdsponsor aan Alphense Boys verbindt.

    De aftrap

    Beste spelers, trainers, leiders, supporters, clubgenoten en vooral: beste voetballiefhebbers,

    Het nieuwe seizoen staat alweer voor de deur. Vakanties lopen tegen het eind, we moeten weer aan het werk of naar school, op de velden zijn de materialen op orde gemaakt. Tijd voor de trainers om 'de koppies' weer dezelfde richting op te krijgen en hun selecties klaar te stomen voor de competitie.

    In Alphen aan den Rijn begint dit seizoen net als vorig jaar met een tweedaags toernooi, met regionale derby's tussen Alphense Boys, ARC, Sportlust '46 en De Jodan Boys. Zij waren ook vorig jaar de deelnemers aan het eerste Frans Bahlmann Toernooi en alle gasten hadden het zó goed naar hun zin, dat zij meteen al verklaarden om ook dit jaar weer mee te willen doen. Dat is een goed teken en ik ga er van uit dat het toernooi ook dit keer weer een succes wordt. Overigens, ik spreek namens de familie Bahlmann als ik zeg dat ook wij het vorig jaar een prachtig toernooi vonden.

    Zoals iedereen wellicht al weet, is de naam van Frans Bahlmann aan het voetbal in onze gemeente verbonden en dat met name aan Alphense Boys. Mijn opa Frans Bahlmann (senior, foto onder), geboren in 1921, werd op zijn 13-de lid van de Boys en speelde in de tijd voor Boys 1, toen eerst de koeien nog van het land moesten worden gehaald, alvorens het veld in gereedheid kon worden gebracht. Ik heb zelfs gehoord dat in die tijd een scheidsrechter - na een slecht gefloten wedstrijd - nog wel even koppie onder werd gehouden in de polderslootwater, toen die beste man op de fiets onderweg naar huis was... Mijn opa overleed in april 2014 op 93-jarige leeftijd. Hij was erelid en op dat moment het langst levende lid van Alphense Boys. Dat jaar zou hij tachtig jaar lid van de club zijn geworden.

    Ook mijn vader Frans Bahlmann (junior), geboren in 1951, bouwde een staat van dienst op bij Alphense Boys. Hij was achttien jaar speler van Boys 1, in de tijd dat de club zijn opmars maakt uit de toenmalige Leidse bond richting de hoofdklasse van de KNVB. Hij is steeds actief binnen de club gebleven, als assistent-trainer van de C1, later B1 en nu de A1. Als eigenaar van Bahlmann Sport werd hij ook de eerste shirtsponsor van Alphense Boys, toen shirtreclame voor het eerst was toegestaan. Met genoegen kan ik zeggen dat Bahlmann Sport ook de komende drie seizoenen hoofdsponsor is van de Boys!

    Toen kwam ik dus, Frans Bahlmann, de pupil, zullen we maar zeggen. Ik ging in mijn jongensjaren op iets meer dan een steenworp afstand bij die andere Alphense club van de klassieker spelen en dat werd breed in de kranten uitgemeten: 'Eerste Bahlmann niet naar de Boys'. Ik groeide weliswaar op bij de Alphense Racing, maar was toch ook de kleine man die op dit huidige complex van de Boys het eerste paaltje voor de bouw van het clubhuis in de grond mocht slaan. Ik bracht veel zondagmiddagen rond bij de club tijdens vaders thuiswedstrijden.

    Wij vinden het een mooi gebaar van Alphense Boys dat zij het openingstoernooi van het seizoen onze naam hebben gegeven en ik wens dat dit echt een traditie wordt. Met topclubs uit de regio en voor de sterkste ploeg een grote wisselbokaal. Iedere speler en trainer wil toch graag een prijs winnen? Nou, laat dit de eerste zijn en wie weet tot wat voor mooie resultaten dat verder in de nieuwe competities zal opleveren.

    Ik wens iedereen veel enthousiasme, plezier, succes en passie voor komend voetbalseizoen!

    Sportieve groet en tot ziens langs de lijn!

    Frans Bahlmann
    Bahlmann Sport